Enligt beräkningar så bor cirka en sjundedel av världens befolkning i Afrika, det vill säga 1 miljard människor. Det är förvisso inte särskilt konstigt, då Afrika är världens näst största kontinent med 55 länder. Men med mycket befolkning och en stor dos av fattigdom kommer även problem, och konflikter uppstår. Dessutom besitter Afrika på en guldkista i form av natur. Olja, guld och diamanter är ämnen som många länder vill åt.

Inbördeskriget i Angola

Ett krig som varit infekterat och skördat många dödsoffer, upp emot 500,000 människor beräknas ha fallit offer för inbördeskriget. Kriget härjade mellan åren 1975 – 2002, och var framförallt ett krig mellan MPLA (Folkrörelsen för Angolas befrielse, kommunister) och UNITA (politiskt parti). Bakgrunden till kriget var att Antonio de Spinola valdes till president i Portugal, och Portugal styrde Angola. Antonio de Spinola ville att den regeringen i Angola skulle bestå av portugiser och personer från UNITA-partiet, medans de absolut inte ville att MPLA skulle få något inflytande. MPLA gillade självfallet inte detta och den 11 november 1965 utbröt krig.

Somalia – ett land i ständig konflikt

Precis som Angola, har Somalia varit i inbördeskrig. Till skillnad från Angola har Somalia dessvärre inte tagit sig ur det ännu. Sedan 1986 har kriget härjat och förstört landet. Många människor har dött och många har tvingats fly till olika delar av världen. Nu för tiden är landet mycket splittrat. Skälet till att landet är i krig är att många olika extremistgrupper, klaner och partier ständigt är i konflikt med varandra. En av de allra mest ökända grupperingarna är Al-Shabab som är en islamistisk organisation, och en del av Al-Qaida. Ett resultat av alla dessa konflikter och många år i krig har gjort att Somalia idag saknar en regering och polis. TFG (Transitional Federal Government), etablerades 2004 och fungerade som en slags övergångsregering, men ersattes redan 8 år senare av en internationell regering. Landet kännetecknas dock fortfarande av våld och som ett laglöst land. Lokalbefolkningen styrs av extremistgrupperingar och klaner, som själva sköter rättsväsendet.

Somalia - ett land i ständig konflikt
Somalia – ett land i ständig konflikt

Terrororganisationen Boko Haram

En av Afrikas mest ökända terrororganisation är Boko Haram, med hemvist i Nigeria. De har dock utökat sitt territorium till grannländer som Niger, Tchad och Kamerun. Terrororganisationen grundades år 2002 genom Muhammed Yusuf. Till en början var Boko Harams mål att strida emot icke-islamisk utbildning (Boko Haram står för “västlig utbildning är en synd”). Nu vill terrororganisationen skapa en islamisk stat. Boko Haram är en av världens värsta terrororganisationer och är en av de som dödar allra flest människor. I Nigeria är inte alla muslimer, som Boko Haram vill att det ska vara. Det är nämligen så att den norra delen av landet är muslimskt och den södra delen är kristet. De båda delarna består av ungefär lika många människor och detta har under en lång tid skapat konflikter. Även om Boko Haram funnits sedan 2002, var det först sju år senare som de började att verka på riktigt. Organisationen finansierar sig genom rån, framförallt bankrån, smuggling av diverse gods samt utpressning. Terrororganisationen består av tusentals krigare.