Nyheter från ockuperat område

July 2nd, 2011 by Viktor

30 juni 2011

Torsdagen den 30:e juni samlades hundratals marockanska bosättare som bor i El Aaiun, det ockuperade Västsaharas huvudstad, för att delta i en marsch organiserad av den marockanska ockupationsmakten. De ropade slagord för ockupationen och rasistiska slagord mot det västsahariska folket. Deltagarna attackerade hus genom att slänga stenar. Den marockanska ockupationspolisen var närvarande men ingrep inte.

Efter de här våldsamheterna samlades västsaharier för att fördöma marschen, våldet och ockupationsmaktens samverkan med de marockanska bosättarna. Ockupationsstyrkorna svarade än en gång med våld och flera personer skadades.

Mödrarna till de två politiska fångarna Bechri Bentaleb och Chaick Amidan började idag en 12-timmars sittblockad utanför fängelset där sönerna hålls fångna. De protesterar mot myndigheternas ignorering av dem legitima kraven som sönerna ställer. Fångarna är nu på sin 40:e dag av hungerstrejkande. Genom denna symboliska gest hoppas Ngui Erradi, mamma till Bachri Bentaleb och Fatma Akhrairiz, mamma till Chaikh Amidan, att fallet ska uppmärksammas och att internationella organisationer ska sätta press på ockupationsmakten så att de tvingas göra något.

26 juni 2011

De två unga västsahariska politiska fångarna Bachri Bentaleb och Chaikh Amidan började en hungerstrejk i maj 2011 mot maktmissbruket, rasismen och den dåliga behandlingen i fängelserna. Nu är de på sin 36:e dag av fastande. Fångarnas mödrar berättar att fångarna är utmattade, väldigt sjuka och oförmögna att prata. De spyr blod och Bentaleb förflyttades medvetslös till fängelsets sjukhus flera gånger förra veckan.

Båda ungdomarna är helt utan bevis anklagade för att försöka förstöra ett transportband som transporterar fosfat ut från Västsahara. Fosfatet tas olaligt upp i gruvor utanför El Aaiun av ockupationsmakten och skeppas till andra länder. FN har fördömt denna handel som olaglig. Den västsahariska befolkningen får ingen del av utvinningen av fosfat i deras land och de vill överhuvudtaget inte ha någon utvinning alls.

12 juni 2011

På lördagen samlades västsaharier i olika områden av den ockuperade huvudstaden El Aaiun för fredliga demonstrationer mot den marockanska ockupationen och för rätten till självständighet. Polisen reagerade med våld mot demonstranterna. Manifestationerna har inte slutat trots trycket från ockupationsmakten utan människor samlades igen och denna gång visades även den Västsahariska flaggan (som Marocko har förbjudit). Denna gången blev reaktionerna från polisen ännu starkare och flera personer blev brutalt slagna och skadades allvarligt.

Posted in Nyheter ockuperat område


(comments are closed).
Fakta

Västsahara är ockuperat av Marocko sedan 1975. Ockupationen strider mot internationell rätt och enligt FN är Västsahara Afrikas sista koloni. När Marocko invaderade Västsahara 1975 flydde en stor del av befolkningen till Algeriet där de upprättade flyktingläger. Där bor än idag 170 000 västsaharier. De västsaharier som lever i det ockuperade landet utsätts ständigt för förföljelse, diskriminering och förtryck.Marocko har byggt en 220 mil lång mur - "skammen mur" - genom hela Västsahara. Muren delar Västsahara, och det västsahariska folket. Det västsahariska folket har fört en fredlig kamp mot den marockanska ockupationsmakten sedan 1991. Nätverket för ett fritt Västsahara är öppet för alla som ställer sig bakom det västsahariska folkets kamp för frihet och mot den marockanska ockupationen. Slut upp i kampen för att Afrikas sista koloni, Västsahara, ska befrias!