Senaste nytt från ockuperat område

June 13th, 2011 by Kristin

8 juni 2011

Hundratals västsaharier deltar i en demonstration mot våldet från marockanska bosättare några dagar tidigare. Demonstranterna fördömde våldet från bosättare och polis samt visade den västsahariska flaggan, som är olaglig enligt marockansk lag, på grund av dess symbolvärde för självständighet för Västsahara.

4 juni 2011

Efter en fotbollsmatch mellan Marocko och Algeriet attackerar marockanska bosättare – stödda av de marockanska ockupationsstyrkorna – västsaharier i El Aiun. Två västsahariska familjers hus attackerades också, bosättarna ropade rasistiska slagord, krossade fönster och försökte även förstöra dörrar. Enligt vittnen har marockanska styrkor sett vad som hänt utan att ingripa.

1 juni 2011

Västsaharier genomför en sittblockad mot den systematiska plundringen av Västsaharas naturresurser. En person greps senare i sitt hem, anklagad för att ha arrangerat blockaden. Han vittnar om flera timmar långa förhör, där våld och övergrepp förekommit

27 maj 2011

Två spanska observatörer tvingas lämna det ockuperade Västsahara efter att huset de befann sig i – tillhörande den västsaharisk aktiviste Ahmed Brahim Ettanji – omringats av marockanska styrkor. Dessa hotar Ettanji med att han ska straffas om han fortsätter att ta emot internationella aktivister i sitt hem.

Posted in Nyheter ockuperat område


(comments are closed).
Fakta

Västsahara är ockuperat av Marocko sedan 1975. Ockupationen strider mot internationell rätt och enligt FN är Västsahara Afrikas sista koloni. När Marocko invaderade Västsahara 1975 flydde en stor del av befolkningen till Algeriet där de upprättade flyktingläger. Där bor än idag 170 000 västsaharier. De västsaharier som lever i det ockuperade landet utsätts ständigt för förföljelse, diskriminering och förtryck.Marocko har byggt en 220 mil lång mur - "skammen mur" - genom hela Västsahara. Muren delar Västsahara, och det västsahariska folket. Det västsahariska folket har fört en fredlig kamp mot den marockanska ockupationsmakten sedan 1991. Nätverket för ett fritt Västsahara är öppet för alla som ställer sig bakom det västsahariska folkets kamp för frihet och mot den marockanska ockupationen. Slut upp i kampen för att Afrikas sista koloni, Västsahara, ska befrias!