Elinor hemkommen från det ockuperade Västsahara

April 3rd, 2011 by Kristin

Elinor är hemkommen efter att ha träffat aktivister i det ockuperade Västsahara.

“tillbaka på palmgatan. märkligt att hoppa från en verklighet till en annan. de sista tre dagarna i västsahara var vi ständigt förföljda och övervakade av marockansk polis. inte på nåt diskret sätt direkt. de ville att vi skulle veta att vi var övervakade och att folk runt omkring oss skulle veta det. all min kärlek och beundran till alla de modiga västsaharier som trots detta träffade oss, berättade sina historier om åratal i hemliga fängelser, tortyr, försvunna familjemedlemmar och längtan efter frihet. efter två dagar med polisen i hälarna blev jag förbannad. två dagar. det är inte direkt ett helt liv. men för de västsahariska aktivisterna är det vardag. dag ut och dag in. veckor, månader, år. men de ger inte upp sin kamp för ett fritt västsahara. det ska inte vi heller göra.”

Posted in allmänt


(comments are closed).
Fakta

Västsahara är ockuperat av Marocko sedan 1975. Ockupationen strider mot internationell rätt och enligt FN är Västsahara Afrikas sista koloni. När Marocko invaderade Västsahara 1975 flydde en stor del av befolkningen till Algeriet där de upprättade flyktingläger. Där bor än idag 170 000 västsaharier. De västsaharier som lever i det ockuperade landet utsätts ständigt för förföljelse, diskriminering och förtryck.Marocko har byggt en 220 mil lång mur - "skammen mur" - genom hela Västsahara. Muren delar Västsahara, och det västsahariska folket. Det västsahariska folket har fört en fredlig kamp mot den marockanska ockupationsmakten sedan 1991. Nätverket för ett fritt Västsahara är öppet för alla som ställer sig bakom det västsahariska folkets kamp för frihet och mot den marockanska ockupationen. Slut upp i kampen för att Afrikas sista koloni, Västsahara, ska befrias!