Erkänn Västsahara, Bildt!

July 18th, 2009 by Kristin

288 personer kräver att Sverige ska erkänna den västsahariska republiken SADR. Nätverket för ett fritt Västsahara har samlat in namnunderskrifter som skickats till utrikesminister Carl Bildt.

namninsamling_erkannand2.jpg

Till Sveriges Utrikesminister Carl Bildt

Hej,

I år är det 34 år sedan Marocko ockuperade Västsahara i strid med internationell rätt. Trots försök från FN har det västsahariska folket fortfarande inte fått genomföra den folkomröstning om sitt lands framtid som de blev lovade när de accepterade vapenvilan 1991.

Allt fler höjer sina röster att Sverige ska gå samma väg som ca 80 andra länder i världen och den Afrikanska Unionen och erkänna den västsahariska republiken SADR (Sahariska Arabiska Demokratiska Republiken).

Idag finns det inga hinder för ett erkännande – det finns ett folk och ett territorium. Det västsahariska folkets representanter Polisario, erkända av FN, har delvis kontroll över sitt territorium. Sverige har tidigare erkänt länder som inte haft kontroll över hela territoriet.

För att denna ockupation ska få ett slut krävs det att omvärlden agerar. Ett tydligt och konstruktivt sätt är att erkänna den västsahariska republiken SADR. Vi i Nätverket för ett fritt Västsahara har gjort en namninsamling och skickar 288 namnunderskrifter till dig som kräver ett svenskt erkännande.

Vänliga hälsningar,
Nätverket för ett fritt Västsahara

Posted in kampanj


(comments are closed).
Fakta

Västsahara är ockuperat av Marocko sedan 1975. Ockupationen strider mot internationell rätt och enligt FN är Västsahara Afrikas sista koloni. När Marocko invaderade Västsahara 1975 flydde en stor del av befolkningen till Algeriet där de upprättade flyktingläger. Där bor än idag 170 000 västsaharier. De västsaharier som lever i det ockuperade landet utsätts ständigt för förföljelse, diskriminering och förtryck.Marocko har byggt en 220 mil lång mur - "skammen mur" - genom hela Västsahara. Muren delar Västsahara, och det västsahariska folket. Det västsahariska folket har fört en fredlig kamp mot den marockanska ockupationsmakten sedan 1991. Nätverket för ett fritt Västsahara är öppet för alla som ställer sig bakom det västsahariska folkets kamp för frihet och mot den marockanska ockupationen. Slut upp i kampen för att Afrikas sista koloni, Västsahara, ska befrias!