June 14th, 2009 by Kristin

fotoutbyte_liten.jpg

Ett utbyte med ett västsahariskt flyktingläger i Algeriet resulterade i en utställning med fotografier av unga människors vardag i svenska snölandskap och i algeriska ökenlandskap.

De unga som idag bor i flyktinglägren utanför Tindouf, Algeriet, har fötts i och växt upp i en ständig väntan på att få bege sig hem igen. Trots att man levt över 30 år bortglömda i öknen har man inte gett upp hoppet, utan fortsätter kämpa varje dag och gör sig redo att återvända.

Svenska unga idag föddes in i och växte upp i nittiotalskrisen. Från överfyllda klassrum och nedstängda ungdomsgårdar möter vi nu en rekordhög ungdomsarbetslöshet och bor kvar hos våra mammor. 

Med hjälp av varsin engångskamera har tio ungdomar i dessa två områden, dokumenterat sina liv. Snö/Sand är en utställning om livet, och hur man trots omständigheterna värdesätter samma saker.
Under utställningen kommer även filmer om de västsahariska studenternas kamp för sina rättigheter och den marockanska regimens brutala övergrepp, filmade av den västsahariska fredsaktivisten Rabab Amidane att visas.

22 – 28 juni

Vernissage måndag 22 juni 17.00!

Temakväll med presentation av pågående projekt, filmvisning och mat onsdag 24 juni 17.00

Allt på Galleri KG52

Kammakaragatan 52

fotoutbyte_sverige_liten.jpg

fotoutbyte_lagren_liten.jpg

Posted in utställning


(comments are closed).
Fakta

Västsahara är ockuperat av Marocko sedan 1975. Ockupationen strider mot internationell rätt och enligt FN är Västsahara Afrikas sista koloni. När Marocko invaderade Västsahara 1975 flydde en stor del av befolkningen till Algeriet där de upprättade flyktingläger. Där bor än idag 170 000 västsaharier. De västsaharier som lever i det ockuperade landet utsätts ständigt för förföljelse, diskriminering och förtryck.Marocko har byggt en 220 mil lång mur - "skammen mur" - genom hela Västsahara. Muren delar Västsahara, och det västsahariska folket. Det västsahariska folket har fört en fredlig kamp mot den marockanska ockupationsmakten sedan 1991. Nätverket för ett fritt Västsahara är öppet för alla som ställer sig bakom det västsahariska folkets kamp för frihet och mot den marockanska ockupationen. Slut upp i kampen för att Afrikas sista koloni, Västsahara, ska befrias!